Owsianka – czy jest ona dobra czy zła dla osób na diecie?

W dzisiejszych czasach na rynku istnieje wiele różnych rodzajów płatków śniadaniowych. Owsianka zawiera więcej błonnika niż alternatywy jak płatki kukurydziane. Ma również niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi, a przez to nie wywołuje uczucia głodu.

Korzyści płynące z jedzenia 100g owsianki dziennie

Jeśli będziesz jeść 100g owsianki każdego dnia, prawdopodobnie zobaczysz pewne korzyści zdrowotne. Owies jest pełnoziarnistym zbożem i zawiera rozpuszczalny błonnik, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Ma również przeciwutleniacze i witaminy, które mogą wzmocnić twój układ odpornościowy. Dodatkowo, regularne jedzenie tego rodzaju pokarmów zostało powiązane z niższym ryzykiem chorób serca i udaru. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że wszystko powinno być spożywane z umiarem – zbyt wiele czegokolwiek nie jest dla Ciebie dobre. Więc jeśli myślisz o zwiększeniu spożycia owsianki, upewnij się, że najpierw porozmawiasz ze swoim dietetykiem.

Najzdrowsza owsianka to ta, która jest odpowiednia dla Ciebie

Istnieje wiele rodzajów płatków owsianych na rynku, ale nie wszystkie z nich są stworzone tak samo. Jeśli chodzi o znalezienie najzdrowszej owsianki, chcesz szukać takiej, która jest bogata w błonnik i ma niską zawartość cukru. Sam owies jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który jak wykazano pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Dodatkowo, owsianka zawiera beta-glukan, rodzaj nierozpuszczalnego błonnika, który został powiązany z obniżonym poziomem cukru we krwi i poprawą trawienia. Podczas zakupów płatków owsianych pamiętaj, aby dokładnie sprawdzić etykietę. Niektóre marki dodają dużo cukru lub innych substancji słodzących do swoich produktów, co może zniwelować wszelkie korzyści zdrowotne, jakie mogłyby mieć w przeciwnym razie. Możesz również eksperymentować z różnymi smakami i konsystencjami, aż zainteresuje Cię owsianka, którą naprawdę lubisz jeść – w końcu częścią bycia zdrowym jest cieszenie się tym, co jesz.