Owsianka – dlaczego warto ją spożywać?
Płatki owsiane, z których jest wykonana owsianka, maja bardzo dużo składników odżywczych. Dzięki ich spożywaniu dostarczysz swojemu organizmowi m.in. potas, wapń czy żelazo. Płatki owsiane są także świetnym źródłem błonnika. Ale czy tylko dlatego warto jeść płatki owsiane?
Owsianka (duży wybór w sklepie ze zdrową żywnością) to częsta propozycja na śniadanie. Szczególnie uwielbiają ją ludzie, którzy preferują zdrowy tryb życia. Owsianka jest kojarzona z tym, że jest sycąca, dodaje wiele składników odżywczych i pomaga nam uzyskać energię na cały dzień.
Właściwości odżywcze płatków owsianych
Płatki te wykonane są z owsa siewnego. W sklepie znajdziemy różne rodzaje płatków. Najpopularniejszymi są te górskie oraz błyskawiczne. Same płatki dają organizmowi takie składniki jak potas, wapń, magnes, cynk a także żelazo. Wpływają świetnie na układ pokarmowy ponieważ posiadają błonnik. Są bardzo dobre dla osób, które się odchudzają. Zjedzenie takich płatków na śniadanie powoduje, że mamy energię na cały dzień. Płatki te są także świetne dla osób, które mają podwyższony cholesterol. Ich regularne spożycie wspomaga obniżenie tego parametru we krwi.
Płatki owsiane – jak je jeść?
Najczęstszą formą spożywania płatków owsianych jest ich ugotowanie w wodzie lub mleku. Takie płatki warto wzbogacić o sezonowe owoce, które dodadzą smaku i słodkości takiemu daniu. Same płatki można też jeść w inny sposób – można z nich stworzyć placuszki owsiane, a także ciasteczka, które można zabrać na drogę, by się posilić.
Niezależnie od tego, w jakiej formie spożyjesz je, zaproś je do swojego codziennego jadłospisu. Płatki owsiane są świetne dla osób, które chcą się odchudzić i tych, którzy chcą utrzymać wagę. Jeśli nie masz czasu rano na przygotowanie owsianki, skorzystaj z przepisów na owsianki nocne, których jest wiele w internecie. Takie owsianki można także zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Dzięki nim zdobędziesz energię na resztę dnia i nie będziesz chodzić głodny. Same płatki owsiane to też źródło błonnika, który jest tak ważny w naszej diecie.